Hoe meer ik bezig ben met het milieu hoe meer het me tegen gaat staan dat we zoveel luiers gebruiken.
Twee kinderen in de luiers zorgen voor een complete zwarte container aan luiers. Om nog maar niet te spreken over de kosten van de luiers.
Wat me niet aanspreekt aan de wasbare luiers zijn de poep luiers en het doorlekken. Het idee dat je de poep met je handen gaat aanraken houd me toch wel tegen.
Uiteindelijk lezen mijn man en ik iets over inlegvellen voor de wasbare luiers. Deze vellen kan je gewoon weg gooien nadat er op poep op is gekomen.
We besluiten nog wat fimpjes te kijken op youtube en uiteindelijk gaan we overstag. Om niet gelijk een fortuin aan luiers kwijt te zijn besluiten we om een huurpakket te huren. Mocht mijn angst voor vieze poep doem senario’s opspelen dan is dat geen probleem en sturen we ze gewoon terug. Bij nappy’s.nl kun je bijvoorbeeld een heel divers pakket samenstellen zodat je alles goed kan testen. Ook de huurperiode is flexibel in te stellen.
We gaan voor een divers pakket zodat we alles goed kunnen testen. We kiezen de volgende luiers:
We gaan ervan uit dat we 6 luiers per dag gebruiken en tijdens de huurperiode kiezen we ervoor om elke 3 dagen te wassen. Dit is meer dan wat we gebruiken aan wegwerp maar ik denk dan aan de dagen dat er diarree is.
We slaan de luiers op in een speciale wetbag op zolder naast de wasmachine. Beneden laat ik ze na het verschonen in een andere wetbag liggen en neem deze mee naar boven tijdens de dutjes.
All in one (AIO) totsbots, deze luier heeft een vaste inlegger en gaat dus na elke verschoning compleet in de wetbag. Deze luier heeft druk knoopjes zodat de kids ze niet zelf uit kunnen krijgen.
De wetbag is ideaal om de luiers in te bewaren voordat je ze kunt wassen.
De wetbag is gemaakt van PUL stof. Deze stof bevat een speciale coating die vochtafwerend is en ademend. Deze stof maakt de wetbag ideaal voor het bewaren. De wetbag is waterdicht en zorgt ervoor dat er niet teveel nare geurtjes ontstaan.
Pocket luier Milova en Little lamb, deze luiers hebben een inlegger die je erin kan leggen. Dit doe je door de inlegger in de pocket te schuiven. Deze luier gaat dus ook in zijn geheel in de wetbag bij iedere verschoning.
Snap in one (SIO) close popin en WeeCare, deze luiers hebben inleggers die je erin klikt door middel van een druk knoopje. Als het broekje niet te erg nat is geworden van de plas of stinkt. Dan kan je het broekje nog een verschoonbeurt gebruiken. Ook bij poep kan je hem nogmaals gebruiken als de poep het overbroekje niet geraakt heeft.
Voorgevormde luier Petit lulu, Blumchen en Totsbots bamboozle bij deze luiers gebruik je altijd een over broekje, deze luiers bevatten geen PUL dus zijn van zichzelf niet waterdicht.
We huren overbroekjes van Petit lulu, Buttons, WeeCare, Huda en little lamb, deze gaan over de voorgevormde luiers. Deze zijn van PUL gemaakt en dus waterdicht.
Binnenkort het uitgebreide verslag van de eerste dagen en de review van de verschillende soorten luiers.
Routine vinden in de luiers
Doordat de luiers wat bewerkelijker zijn dan wegwerp luiers was het vinden van een nieuwe routine een uitdaging.
De eerste dagen was het lastig om een lekkere routine te vinden. Het verschonen van de luiers was wat lastiger omdat mijn kids weigeren stil te liggen. Ook waren de systemen compleet nieuw voor mij dus duurde het verschonen voor de kids te lang. Uiteindelijk hebben we nog wat geoefend met de pop en hebben we de kids erbij betrokken. Dit vonden ze enorm leuk.
Na de eerste week begon ik al wat meer verschil te merken. De kids waren tevreden. Ik had nog niet na hoeven denken of de luiers op waren.
Kleding was nog wel een ding. De kids dragen vaak een skinny broekje en dat gaf doorlek plekken. Ook de rompers waren te strak wat weer lekkage veroorzaakte. Waar ik normaal wacht tot de rompers en de broekjes net iets te strak waren moest ik ze nu al sneller vervangen voor een andere maat.
Het wassen van de luiers viel me niet tegen. Doordat ik mezelf zo vies had gemaakt en veel research had gedaan dacht ik dat alles veel complexer zou zijn. De belasting van het extra wassen was er wel maar het was niet vervelend. Het enige minpunt vond ik de wetbag omkeren in de wasmachine. Dit gaf wel een nare geur. Daarom kieperde ik de complete wetbag in de wasmachine na enkele keren te hebben gewassen. Dit hielp enorm.
Tot slot mijn poep ravage angsten. Ook dit viel me ontzettend mee. Bij elke luier legde ik een inleg velletje. Dat velletje gebruikte ik gewoon opnieuw (na het wassen) als er alleen een plasje in gedaan was. De velletjes met poep gingen direct in de kliko.
Nu enkele maanden later gebruiken we WeeCare SIO luiers met fleece inleggers. De poep gooi ik direct in de wc en de inlegger gaat in de wetbag. Soms als ik een dapper moment heb spoel ik hem extra uit onder de kraan bij de WC. Ik maak daarna wel de wasbak bij de wc schoon om te voorkomen dat we ziek worden van de bacteriën. Tot nu toe hebben we nog geen vlekken dus dat is heel fijn. Ik laat de luiers vaak na het wassen in de zon drogen om vlekken te laten bleken door de zon.
Waarom we hebben gekozen voor WeeCare kun je hier lezen.
Conclusie: Ja, het is meer werk. Ja, soms stinkt het (dat doen de wegwerp ook). Uiteindelijk vind ik het wel waard. De milieu belasting is aanzienlijk minder. Het wassen valt me niet tegen en als je het juiste systeem hebt gevonden dan vallen de lekkages mee. Ander punt wat ik ook erg belangrijk vind is het aantal chemicaliën wat er in de wegwerp luier zit.