Geen shampoo of weinig shampoo? ofwel no poo/low poo/curly girl. Je natuurlijke haar terug?

 • Berichtcategorie:Duurzaam

De Low Poo of No Poo methode en/of de Curly girl methode. Je bent hem vast wel eens tegen gekomen? Maar wat is het nou eigenlijk?

No Poo methode:

Je wast je haren alleen nog maar met water ofwel geen shampoo/no poo.

Low Poo methode:

Je wast je haren alleen nog maar met shampoo of kruiden die bepaalde ingrediënten niet meer bevatten. Ingrediënten die je mijd zijn:

 • Sulfaten
 • Methosulfaten
 • Siliconen
 • Parabenen

Via de Facebook groep: No Poo (geen shampoo) & Low Poo – NL kun je een uitgebreiden lijst vinden van ingrediënten die niet geschikt zijn voor deze methode.

Waarom zou je jouw haren blootstellen aan deze methode?

Deze methode zorgt ervoor dat je niet alleen het milieu duurzaam ondersteund maar je haar krijgt ook allerlei mooie kwaliteiten terug.

Sulfaten, metrosulfaten, siliconen en parabenen zijn allemaal ingrediënten die het haar ” veranderen”, ze leggen een laagje om je haar heen zodat het glanst of lekker zacht aanvoelt.

Voordelen van deze methode:

 • Minder waterverspilling, geen plastic shampoo flessen en over het algemeen duurzamer.
 • Natuurlijke krullen worden behouden, vaak zelfs als je geen krullen lijkt te hebben.
 • Natuurlijke glans
 • Geschikt voor vegan’s

Nadelen van de methode:

 • In het begin kan de methode moeilijk zijn omdat je haar afkickt.
 • In het begin is het zoeken naar de juiste methode voor jouw haar.
 • Veel soorten methode.

De corona lockdown

Voor mij het ideale moment om te kijken of ik me kan vinden in de deze methodes, als ik nu met vies haar rondloop is het minder erg. Ik was mijn haar om de dag en ik gebruik Olaplex als shampoo/conditioner, ik heb een enorme bos met krullen die vooral erg fluffy zijn.

Ik ben vooral erg bang dat ik van dat muffe haar krijg waar je niks mee kan.

Ik begin door eerst lid te worden van de Facebook groep. Hier leer ik in een paar dagen echt enorm veel. Van lijnzaad gel tot aan de borstel die echt ideaal is.

Als mijn haar na 2 dagen vet wordt ga ik beginnen met de methode. Er is veel variatie voor de methodes dus ik kies een traject uit wat bij me past. Ik was mijn haren niet met dreft om als nulpunt te beginnen en ik test mijn porositeit ook niet. Alleen water lijkt me nu verschrikkelijk dus ik begin met appelazijn verdunning. Er wordt op de groep gezegd dat de geur echt weg gaat na het wassen dus ik ga schoorvoetend de douche in met mijn zelf gemaakte spraytje van appelazijn. In de douche spray ik het op mijn haar. Ik ga bijna over mijn nek van de geur maar ik zet toch netjes door.

Het stinkt ontzettend die appelazijn op mijn haar. Ik vind het verschrikkelijk.

Na het uitspoelen draai ik mijn haar netjes in een oud t-shirt zoals geadviseerd. Wanneer het eindelijk droog is kan ik dan toch met gepaste trots zeggen dat mijn haar er geweldig uitziet. De geur is gelukkig ook weg.

Weer wacht ik een aantal dagen voordat ik weer met mijn appelazijn ga spoelen. In de tussentijd kam ik mijn haar met een borstel om de ” build up” netjes over mijn haar te verdelen. De geur waar ik zo bang voor was komt gelukkig niet. Wel mis ik enorm mijn lekkere shampoo lucht. Na een aantal weken ga ik ook beginnen met een rauw ei in mijn haar te doen net voor het douche, Jip dat stinkt ook echt enorm. Gelukkig is het na het opdrogen niks meer van te ruiken. De douche ruikt echter wel naar natte hond. Dit ei ritueel doe ik dus maar 1x per maand. Het resultaat is wel ontzettend gaaf. Ik heb enorm mooie krullen die glanzen en geen Fluff maar wel zacht haar.

Tip: spoel het ei uit met lauw water, anders krijg je stukjes ei in je douchegoot. Dat wil je echt niet.

Inmiddels zijn we al in lockdown 2 terecht gekomen en vind ik het een ontzettend gedoe om telkens mijn haar zo te wassen, het plannen en niet zomaar even me shampoo fles pakken is niet altijd leuk. Het is het zeker waard maar met twee kids mis ik mijn lekkere simpele shampoo.

Ikzelf gebruik dus nu een mengelmoes van methodes. Ik gebruik een shampoo bar van Botma en van Bennekom, die ruikt echt heeeeeerlijk, en ze kunnen perfect samen met low poo. Ook gebruik ik de conditioner bar ervan. Dat wissel ik af met de andere low poo methodes. Binnenkort ga ik me ook wagen aan de meason Pearson borstel. Spannend!

Let op: indien je een shampoo bar gaat gebruiken is het echt enorm wennen in het begin. Je haar is ineens stroef tijdens het douche. Je moet hier echt doorheen wil je aan deze methode wennen. Het wordt beter, beloofd!